image

Fulltextové vyhledávání

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
30 31 1
BRUSLENÍ
2
Kloboukový den
3 4 5
6 7 8
Pečení rohlíků
9 10 11 12
13
Valentýnská srdce
14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24
MASOPUST 2023
25 26
27 28 1 2 3 4 5
Drobečková navigace

Úvod > Aktuality ze školy > Soutěž ŘEMESLA 4.kolo

Soutěž ŘEMESLA 4.kolo



ZADÁNÍ 4.KOLO

Ve čtvrtém kole se seznámíme přímo s výrobou některých produktů.

1.    Co se vyrábí za pomocí hydroxidu sodného a vhodných tuků. Práce s hydroxidem (louhem) je nutnou součástí výroby.  Doma si tento výrobek můžete vyrábět jak metodou za tepla, tak metodou za studena.

2.    Vyberete si vosk. Na trhu je  k dispozici spousta různých vosků, včetně parafínu, včelího

              vosku, palmového vosku a tak dále. ...

Rozehřejete vosk. Použijete vodní lázeň a připravíte vosk na nalití do nádoby.

Ustřihnete si knot. Nahřejte nádobu. Nalijte do nádoby vosk. Počkáte a dolijete.

Co jste si vyrobili?...........................................

3.     Čokoládu nastrouháme a promícháme s krupicovým a vanilkovým cukrem. Mléko přivedeme do varu, přidáme nastrouhanou čokoládu s cukrem a mícháme, dokud se nerozpustí. Pak směs necháme vychladnout, přimícháme do ní smetanu a uložíme ji na hodinu do chladničky.

Na čem si pochutnáme?..........................

4.    Při výrobě se jednoznačně neobejdete bez mlýnku na maso. V mlýnku při mletí pak doporučujeme použít desku s menšími otvory. Zde jsou pak potřebné suroviny:
2,5 kg vepřového bůčku - je ideální, aby bůček byl prorostlý a bez kůže

2,5 kg předního hovězího - maso je třeba před mletím zbavit blán

100 g rychlosoli,10 g kmínu,20 g mletého pepře, 5 g mletého koriandru, česnek (třený)

Copak nám to voní ve špajzu???................................

5.    ………….. je kvašený, mírně alkoholický nápoj. Principem jeho výroby je rozštěpení složitých cukrů (škrobu) obsažených v obilných zrnech na jednoduché zkvasitelné cukry a následné zkvašení těchto jednoduchých cukrů pomocí kultury mikroorganismů (tzv. pivovarských kvasinek).

6.    Pokud nemáte po ruce čerstvé ovoce, stačí mít 100 g cukru, 30 ml ovocného sirupu, 20 ml citronové šťávy, 20 g práškové želatiny a 50 ml vody. Ingredience promíchejte, nechte 10 minut bobtnat, přiveďte za stálého míchání k varu a ihned odstavte. Směsi vlijte do formiček a po 12hodinách tuhnutí v lednici máte hotovo.

Co jsme si t vyrobili tentokrát?...........................................

7.    Tvorba tohoto výrobku zahrnuje v první řadě výrobu vlákniny, která nejčastěji vzniká ze dřeva jehličnatých a listnatých stromů a kombinuje se s vlákninou získanou z tříděného sběrového odpadu. Získaná vláknina se dále mletím, plněním, klížením a barvením zpracovává do podoby………………..

8.    Hlavní složkou …………. je oxid křemičitý (SiO2) a vyrábí se tavením křemičitého sklářského písku s přísadou uhličitanu draselného (potaše) a následným poměrně rychlým ochlazením taveniny, která tak nestačí vytvořit krystalovou mřížku.

 

9.     …………… se vyrábí srážením mléka syřidlem nebo kyselinou mléčnou. V některých případech může být ke sražení mléka použita i kyselina, jako vinný ocet nebo citrónová šťáva. Používá se mléko kravské, ovčí, kozí i mléko jiných savců (buvolí nebo třeba i velbloudí)

 

10.   …………….. jsou běžně vyráběna z bavlněných nebo polyesterových vláken nebo jejich kombinace. Bývají také zdobena textem či obrázky, které se na ně aplikují různými technologiemi - od potisku po nášivky či ruční malbu. Specifický výsledek lze získat tzv. batikováním.

 

Odpovědi zasílejte do 7.dubna 20222 na 

zdenka.jelinska@zslenesice.com

 

PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ PO 3.KOLE

 

Soutěž ŘEMESLA

KOLO

Jméno a příjmení

2

3

 

Adriana Branská

 

11

 

10

 

10

Anežka Arnoštová

 

11

 

 8

 

9

 

Marek Borč

 

11

 

 9

 

10

 

Michal Málek

 

11

 

10

 

10

Tomáš   Chaloupka

 

11

 

 9

 

10

Magdaléna Zemanová

 

11

 

 6

 

10

 

Jan Šatoplet

 

11

 

 9

 

0