ZADÁNÍ 4.KOLO
Ve čtvrtém kole se seznámíme přímo s výrobou některých produktů.
1. Co se vyrábí za pomocí hydroxidu sodného a vhodných tuků. Práce s hydroxidem (louhem) je nutnou součástí výroby. Doma si tento výrobek můžete vyrábět jak metodou za tepla, tak metodou za studena.
2. Vyberete si vosk. Na trhu je k dispozici spousta různých vosků, včetně parafínu, včelího
vosku, palmového vosku a tak dále. ...
Rozehřejete vosk. Použijete vodní lázeň a připravíte vosk na nalití do nádoby.
Ustřihnete si knot. Nahřejte nádobu. Nalijte do nádoby vosk. Počkáte a dolijete.
Co jste si vyrobili?...........................................
3. Čokoládu nastrouháme a promícháme s krupicovým a vanilkovým cukrem. Mléko přivedeme do varu, přidáme nastrouhanou čokoládu s cukrem a mícháme, dokud se nerozpustí. Pak směs necháme vychladnout, přimícháme do ní smetanu a uložíme ji na hodinu do chladničky.
Na čem si pochutnáme?..........................
4. Při výrobě se jednoznačně neobejdete bez mlýnku na maso. V mlýnku při mletí pak doporučujeme použít desku s menšími otvory. Zde jsou pak potřebné suroviny:
2,5 kg vepřového bůčku - je ideální, aby bůček byl prorostlý a bez kůže
2,5 kg předního hovězího - maso je třeba před mletím zbavit blán
100 g rychlosoli,10 g kmínu,20 g mletého pepře, 5 g mletého koriandru, česnek (třený)
Copak nám to voní ve špajzu???................................
5. ………….. je kvašený, mírně alkoholický nápoj. Principem jeho výroby je rozštěpení složitých cukrů (škrobu) obsažených v obilných zrnech na jednoduché zkvasitelné cukry a následné zkvašení těchto jednoduchých cukrů pomocí kultury mikroorganismů (tzv. pivovarských kvasinek).
6. Pokud nemáte po ruce čerstvé ovoce, stačí mít 100 g cukru, 30 ml ovocného sirupu, 20 ml citronové šťávy, 20 g práškové želatiny a 50 ml vody. Ingredience promíchejte, nechte 10 minut bobtnat, přiveďte za stálého míchání k varu a ihned odstavte. Směsi vlijte do formiček a po 12hodinách tuhnutí v lednici máte hotovo.
Co jsme si t vyrobili tentokrát?...........................................
7. Tvorba tohoto výrobku zahrnuje v první řadě výrobu vlákniny, která nejčastěji vzniká ze dřeva jehličnatých a listnatých stromů a kombinuje se s vlákninou získanou z tříděného sběrového odpadu. Získaná vláknina se dále mletím, plněním, klížením a barvením zpracovává do podoby………………..
8. Hlavní složkou …………. je oxid křemičitý (SiO2) a vyrábí se tavením křemičitého sklářského písku s přísadou uhličitanu draselného (potaše) a následným poměrně rychlým ochlazením taveniny, která tak nestačí vytvořit krystalovou mřížku.
9. …………… se vyrábí srážením mléka syřidlem nebo kyselinou mléčnou. V některých případech může být ke sražení mléka použita i kyselina, jako vinný ocet nebo citrónová šťáva. Používá se mléko kravské, ovčí, kozí i mléko jiných savců (buvolí nebo třeba i velbloudí)
10. …………….. jsou běžně vyráběna z bavlněných nebo polyesterových vláken nebo jejich kombinace. Bývají také zdobena textem či obrázky, které se na ně aplikují různými technologiemi - od potisku po nášivky či ruční malbu. Specifický výsledek lze získat tzv. batikováním.
Odpovědi zasílejte do 7.dubna 20222 na
zdenka.jelinska@zslenesice.com
PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ PO 3.KOLE
Soutěž ŘEMESLA |
KOLO |
||
Jméno a příjmení |
1 |
2 |
3 |
Adriana Branská |
11 |
10 |
10 |
Anežka Arnoštová |
11 |
8 |
9 |
Marek Borč |
11 |
9 |
10 |
Michal Málek |
11 |
10 |
10 |
Tomáš Chaloupka |
11 |
9 |
10 |
Magdaléna Zemanová |
11 |
6 |
10 |
Jan Šatoplet |
11 |
9 |
0 |
© 2024 Základní škola Lenešice, okres Louny, Kontaktovat webmastera, Prohlášení o přístupnosti
ANTEE s.r.o. - Tvorba webových stránek, Redakční systém IPO