image

Fulltextové vyhledávání

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
29 30 31 1 2
Den dětí pro MŠ
3 4
5
Týden zdravé výživy
6
Týden zdravé výživy
7
Týden zdravé výživy
8
Týden zdravé výživy
9
Týden zdravé výživy
10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20
Pozvánka na vernisáž
21 22 23
Festival ZŠ Lenešice
24 25
26
Výstava ZŠ Lenešice
27
Výstava ZŠ Lenešice
28
Výstava ZŠ Lenešice
29
T-MOBILE OLYMPIJSKÝ BĚH 2023
30
SLAVNOSTNÍ UKONČENÍ ŠKOLNÍHO ROKU 2022_2023
1 2
Drobečková navigace

Úvod > Aktuality ze školy > Soutěž ŘEMESLA 4.kolo

Soutěž ŘEMESLA 4.kolo



ZADÁNÍ 4.KOLO

Ve čtvrtém kole se seznámíme přímo s výrobou některých produktů.

1.    Co se vyrábí za pomocí hydroxidu sodného a vhodných tuků. Práce s hydroxidem (louhem) je nutnou součástí výroby.  Doma si tento výrobek můžete vyrábět jak metodou za tepla, tak metodou za studena.

2.    Vyberete si vosk. Na trhu je  k dispozici spousta různých vosků, včetně parafínu, včelího

              vosku, palmového vosku a tak dále. ...

Rozehřejete vosk. Použijete vodní lázeň a připravíte vosk na nalití do nádoby.

Ustřihnete si knot. Nahřejte nádobu. Nalijte do nádoby vosk. Počkáte a dolijete.

Co jste si vyrobili?...........................................

3.     Čokoládu nastrouháme a promícháme s krupicovým a vanilkovým cukrem. Mléko přivedeme do varu, přidáme nastrouhanou čokoládu s cukrem a mícháme, dokud se nerozpustí. Pak směs necháme vychladnout, přimícháme do ní smetanu a uložíme ji na hodinu do chladničky.

Na čem si pochutnáme?..........................

4.    Při výrobě se jednoznačně neobejdete bez mlýnku na maso. V mlýnku při mletí pak doporučujeme použít desku s menšími otvory. Zde jsou pak potřebné suroviny:
2,5 kg vepřového bůčku - je ideální, aby bůček byl prorostlý a bez kůže

2,5 kg předního hovězího - maso je třeba před mletím zbavit blán

100 g rychlosoli,10 g kmínu,20 g mletého pepře, 5 g mletého koriandru, česnek (třený)

Copak nám to voní ve špajzu???................................

5.    ………….. je kvašený, mírně alkoholický nápoj. Principem jeho výroby je rozštěpení složitých cukrů (škrobu) obsažených v obilných zrnech na jednoduché zkvasitelné cukry a následné zkvašení těchto jednoduchých cukrů pomocí kultury mikroorganismů (tzv. pivovarských kvasinek).

6.    Pokud nemáte po ruce čerstvé ovoce, stačí mít 100 g cukru, 30 ml ovocného sirupu, 20 ml citronové šťávy, 20 g práškové želatiny a 50 ml vody. Ingredience promíchejte, nechte 10 minut bobtnat, přiveďte za stálého míchání k varu a ihned odstavte. Směsi vlijte do formiček a po 12hodinách tuhnutí v lednici máte hotovo.

Co jsme si t vyrobili tentokrát?...........................................

7.    Tvorba tohoto výrobku zahrnuje v první řadě výrobu vlákniny, která nejčastěji vzniká ze dřeva jehličnatých a listnatých stromů a kombinuje se s vlákninou získanou z tříděného sběrového odpadu. Získaná vláknina se dále mletím, plněním, klížením a barvením zpracovává do podoby………………..

8.    Hlavní složkou …………. je oxid křemičitý (SiO2) a vyrábí se tavením křemičitého sklářského písku s přísadou uhličitanu draselného (potaše) a následným poměrně rychlým ochlazením taveniny, která tak nestačí vytvořit krystalovou mřížku.

 

9.     …………… se vyrábí srážením mléka syřidlem nebo kyselinou mléčnou. V některých případech může být ke sražení mléka použita i kyselina, jako vinný ocet nebo citrónová šťáva. Používá se mléko kravské, ovčí, kozí i mléko jiných savců (buvolí nebo třeba i velbloudí)

 

10.   …………….. jsou běžně vyráběna z bavlněných nebo polyesterových vláken nebo jejich kombinace. Bývají také zdobena textem či obrázky, které se na ně aplikují různými technologiemi - od potisku po nášivky či ruční malbu. Specifický výsledek lze získat tzv. batikováním.

 

Odpovědi zasílejte do 7.dubna 20222 na 

zdenka.jelinska@zslenesice.com

 

PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ PO 3.KOLE

 

Soutěž ŘEMESLA

KOLO

Jméno a příjmení

2

3

 

Adriana Branská

 

11

 

10

 

10

Anežka Arnoštová

 

11

 

 8

 

9

 

Marek Borč

 

11

 

 9

 

10

 

Michal Málek

 

11

 

10

 

10

Tomáš   Chaloupka

 

11

 

 9

 

10

Magdaléna Zemanová

 

11

 

 6

 

10

 

Jan Šatoplet

 

11

 

 9

 

0